Kako napisati dobar životopis?

Kako napisati životopis

Naišli ste na oglas koji vam se baš sviđa. Velika je vjerojatnost da ćete uz prijavu morati priložiti i životopis. On je, često, presudan faktor u početnom screeningu kandidata. 
Danas vam donosimo neka od najvažnijih pravila. 

Naslov životopisa: 
Kada spremate dokument kao PDF ili Word file, nazovite ga prikladno. Ime_prezime_CV ili CV_prezime su prihvatljive forme. Ako je odabrani naslov prikladan, poslodavac ga neće ni zamijetiti. Zašto onda ovo pišem? Jer će poslodavac itekako primijetiti ako se dokument zove ĆĆĆŠŠŠŠ4321 ili Debilni_CV. 

Manje je više: 
Iako se možda čini logično da će CV od 7 strana poslodavca impresionirati, kod pisanja životopisa ipak vrijedi pravilo manje=više. To ne znači da treba ostaviti sadržaj i samo smanjiti font i prored, nego da treba demonstrirati vještinu isticanja relevantnog kao i vještinu sažimanja informacija. Pri navođenju obrazovanja nije potrebno napisati u koji ste vrtić ili osnovnu školu išli. Pri navođenju radnog iskustva budite jasni i sažeti, ali istaknite ono što je relevantno za radno mjesto za koje se prijavljujete. 

Pravopis!!!!!
Nema dovoljnog broja uskličnika kojima ovo mogu naglasiti. 
Uz sve blagodati modernog svijeta, sve stranice koje provjeravaju gramatiku i pravopis, broj životopisa prepun grešaka i greškica koji HR-ovcima prolazi kroz ruke je pomalo žalostan. Svakome se dogode tipfeleri, naravno, i jedna takva greškica u CV-u nije nešto što će vas odmah eliminirati, ali ako se kroz životopis opetovano ponavljaju gramatičke pogreške (npr. “s menom su radili”, “radijo sam”...), vjerojatno nećete doći do drugog kruga.  Ili nečete doći. Procijenite sami. 

Prikažite se u najboljem svjetlu
Navedi svoje znanje jezika, računalne vještine i programe kojima se znaš služiti, komunikacijske vještine i vještine koje se odnose na radno mjesto za koje se prijavljuješ. Ako nemate radnog iskustva, navedite gdje ste stekli te vještine. Istaknite projekte na kojima ste sudjelovali, a da ste posebno ponosni na njih (ili su relevantni za radno mjesto na koje se prijavljujete). 
Ako imate preporuke iz pouzdanih izvora, svakako ih navedite. Koristite preporuke koje su vezane za radno mjesto za koje se prijavljujete. Nedavno diplomirani studenti mogu koristiti preporuke od svojih profesora!

“U najboljem svjetlu” ne znači da smijete lagati
Ljudski resursi će jednostavno provjeriti istinitost informacija koje ste dali, od obrazovanja do vještina. Ako napišete da ste izvrsni u Excelu (što gotovo svi pišu), ali vam treba deset minuta da promijenite naziv i boju sheet-a, osim što ste se osramotili, stavili ste poslodavca u poziciju da sumnja i u ostale stvari koje ste naveli u životopisu. Jedno iskreno “ne znam, ali spreman/na sam naučiti i točno znam gdje potražiti informaciju” će svaki (normalni) poslodavac cijeniti više od laži.
Ako vaše laži prođu ispod radara poslodavca, ne zaboravite da ćete na novom radnom mjestu morati u praksi pokazati svoja znanja, iskustvo, vještine koje ste naveli...

Ako prilažete fotografiju, priložite prikladnu fotografiju. 
Niste obavezni staviti sliku. Ako ju stavljate, imajte na umu da će na temelju nje poslodavac stvoriti nekakav dojam o vama. Prije su slike u životopisu morale biti vrlo formalne, danas je ok da su opuštenije, da ste nasmijani. Ipak, nemojte pretjerati. Poslodavci znaju da se van radnog vremena družite, nije tajna da guštate u dobroj craft pivici, ali na životopis je neprimjereno staviti sliku gdje sjedite u birtiji s kriglom pive u ruci. Takva slika pripada na društvene mreže, ne u profesionalni CV. 

Hint: ključne riječi
Ovo uključuje prilagođavanje životopisa pojedinom radnom mjestu. Pogledajte oglas i pogledajte ključne uvjete koje je poslodavac naveo. Ako zaista imate navedene kompetencije i obavljali ste slične poslove – navedite to i istaknite! Ako postoji ogroman broj prijava za određeno radno mjesto, poslodavci nekada pretražuju životopise po ključnim riječima (koji su obično navedeni i u oglasu), tako da ćete prije “iskočiti” ukoliko ste svoj životopis prilagodili i uključili upravo najbitnije informacije. 

Unesite malo boje
Već je navedeno da životopis treba prilagoditi oglasu, odnosno radnom mjestu. Ipak, nemojte samo kopirati tekst oglasa. Pokažite svoju osobnost i individualnost. Iako je Europass forma jednostavna i pregledna, a skinuti CV sa MojPosao stranice traži od vas kao kandidata minimalno truda i vremena, osobno više cijenim kada mi u ruke dođe životopis na kojem se vidi da se netko zaista potrudio i vizualno ga urediti! U moru crno-bijelih CV-eva,  oni s malo boje će svakako iskočiti. Moj CV je, recimo, žut. 

Helena Omejec, TIS, Asistent u ljudskim resursima

 

Nadamo se da će vam navedeni savjeti pomoći pri sastavljanju jasnog, profesionalnog životopisa!

Tko smo