Povratak

ICT Business - intervju Dženan Lojo

27. Studenog 2014.

TIS Grupa očekuje nastavak rasta prihoda i dobiti

Kad govorimo o promjenama u TIS Grupi, kroz ovih 25 godina ona je prošla kroz različite reorganizacije, uvijek u nastojanju da se na najbolji način prilagodi promjenama na tržištu, ističe direktor TIS OIS-a Dženan Lojo.

 
Prema njegovim riječima  za kompaniju je najvažnije da su peti na listi najvećih softverskih izvoznika, a ponosni su da na svoju obljetnicu mogu reći da su izvoznici hrvatske pameti a ne ljudi. Lojo napominje da im izvoz danas čini 60-70 posto ukupnih prihoda, a to će u ovoj godini rezultirati s oko 4 milijuna kuna dobiti na razini cijele grupe.
 
TIS slavi 25 godina poslovanja. Koje su se ključne promjene dogodile u posljednjih 5 godina, te što možete reći o transformaciji kompanije u poslovnom segmentu u dosadašnjem poslovanju?
 
Nje nam nepoznato niti otvaranje novih kompanija unutar grupacije, niti proces prodaje ili pak gašenja tvrtki kćeri. U posljednjih pet godina svakako su ključne promjene koje su se dogodile 2011. Tada smo odlučili da je došlo vrijeme za novu reorganizaciju, na što nas je potaknulo nekoliko vanjskih i unutarnjih čimbenika. Prvenstveno je to bilo stanje na tržištu, jer kao posljedica financijske krize 2008. godine navike klijenata i prilike na tržištu su se trajno promijenile. Osim toga, i jednog od naših najvećih principala, tvrtku Sterling, koji je i bio osnova poslovanja tvrtke TIS Poslovne usluge (TIS PU), je akvizirao IBM. Uz sve ove vanjske promjene, donesena je i interna odluka – odlučili smo odvojiti vlasničku strukturu od upravljačke.
 
Rezultata je bilo više. Tvrtku TIS Poslovne usluge integrirali smo s tvrtkom TIS Objektni informacijski sustavi (TIS OIS) i djelatnike prebacili u OIS, i reorganizirali OIS. Danas je zahvaljujući tome TIS OIS definitivno tehnička osnova tvrtke, organiziran tako da brzo i efikasno ulazi u nove projekte, pruža visokokvalitetne usluge i na najsloženijim projektima, a sve to bez obzira na lokaciju.
 
Godina 2011. značajna je i po tome što smo tada osnovali i Bluebird IT Solutions Ltd., sa sjedištem u Londonu, koji je upravo ušao u četvrtu godinu svog uspješnog poslovanja. Bluebird je najveći iskorak u dosadašnjoj internacionalizaciji poslovanja. Danas zapošljava šest djelatnika i kontinuirano širi svoje poslovanje na nove klijente i nova tehnološka i poslovna područja, rado prihvaćajući nove izazove na zahtjevnom i kompetitivnom tržištu financijskog i gospodarskog centra Europe.
 
Osim toga, kad govorimo o proteklih pet godina, u 2013. smo se popeli na visoko peto mjesto izvoznika softvera i softverskih usluga, na što smo ponosni. Izuzetno nas veseli što izvozimo hrvatsku pamet, a ne ljude.
 
Kada se pogleda posljednjih pet godina poslovanja one su bile burne s mnoštvom transformacija, kakvi su planovi u poslovanju za sljedeću godinu i očekivanja u narednih 5 godina?
 
To je istina, za nas su protekle godine bile burne, ali to nije neobično. Neobične su tvrtke koje se proteklih godina nisu mijenjale, kad je tržište bilo burno i puno se transformiralo, kao i potrebe naših klijenata. Ako tako bude i dalje – i nas će čekati nove promjene. Ono što znamo je da i dalje planiramo širenje našeg tržišta. Ove godine smo zaposlili prvog djelatnika u Beogradu, s ciljem širenja na nova tržišta u regiji. Osim regije, širimo se i na Bliski Istok, te zapošljavamo djelatnike za rad na bitnim projektima primarno za najveće bliskoistočne financijske institucije, ali i za ostale industrijske grane. Tako da očekujemo da ćemo se za pet godina uspeti i još koje mjesto više na popisu najvećih izvoznika softvera i softverskih usluga.
 
Danas je IT podrška poslovanju - koja rješenja danas TIS nudi na tržištu i koje su to industrije za vas ključne?
 
Danas se TIS Grupa bavi prvenstveno projektiranjem odnosno razvojem, implementacijom i održavanjem, ali nudimo i poslovni softver, bavimo se konzaltingom, vodimo projekte. Uistinu pokrivamo široko područje.
 
Od industrija, naravno da moram istaknuti financijsku industriju, za koju radimo od samih početaka, od osnivanja kompanije. Prvi projekti na kojima je TIS nastao bili su vezani uz bankarski sektor. Osnivanje TIS-a Maribor bilo je zbog klijenata iz bankarskog sektora, a i Bluebird Solutions u Londonu radi s najvećim bankama Ujedinjenog kraljevstva. Čak i naši partneri s Bliskog istoka su iz bankovnog svijeta. Ipak, pogrešno bi bilo misliti da je financijski sektor sve što poznajemo. TIS ima mnoga iskustva, kako u području telekom industrije, tako i u projektima za različita tijela javne uprave, ali i u proizvodnji, transportu i ostalim industrijama.
 
Kakva su očekivanja korisnika i što danas traže - kratku i brzu implementaciju i povrat investicije ili postupno i nešto više investiranje i kvalitetan i dugotrajan povrat investicije?
 
Teško je generalizirati, jer to u velikoj mjeri ovisi od klijenta i njegovih potreba. Istina je, veliki klijenti češće se odlučuju za velike, dugotrajnije investicije koje onda zahtijevaju i veća ulaganja. Dijelom to proizlazi iz njihovih većih potreba, dijelom iz činjenice da zbog opsega poslovanja češće trebaju takve zahvate. Ali to ne znači da i kod njih nema situacija u kojima se neke stvari rješavaju u najkraćim mogućim rokovima, i da oni pred nas ne stavljaju zahtjeve u kojima je „hitno“ ključna riječ.
 
Koji su za vas danas ključni sektori - javni ili privatni? Kakvi su zahtjevi tih pojedinih korisnika?
 
U udjelu u prihodima kod nas svakako prevladava privatni sektor, a tako je bilo i ranije. Naravno da nam je javni sektor važan – radili smo i radimo na velikim projektima i za državna tijela. Na primjer, neki od naših klijenata su i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, FINA, Apis IT. Za nas nema razlike u zahtjevima između javnih ili privatnih naručitelja. Svi traže kvalitetu, u zadanom budžetu i zadanom vremenu.
 
Koja će rješenja u budućnosti prevladati - cloud rješenja, BI rješenja u kombinaciji s ERP i CRM rješenjima, big data analitika...
 
Sva ova rješenja definitivno imaju svoje bitno mjesto u budućnosti poslovanja. Ono gdje TIS vidi svoj prostor za širenje poslovanja svakako su cloud rješenja, a naročito ona koja tvrtkama omogućuju brže ostvarivanje ciljeva. Na primjer, svoje rješenje ASCA (aplikacijski skener) upravo prilagođavamo radu u 'oblaku'.
 
Osim toga, predviđamo da će u budućnosti sve važnije biti i upravljanje sadržajem. Upravo je to jedan od najvećih izazova u modernom poslovanju. Za ovaj problem TIS nudi rješenja koja nestrukturirani sadržaj pretvaraju u korisne poslovne podatke. Ovakva rješenja omogućuju kvalitetnije i brže donošenje poslovnih odluka i ostvarivanje boljih poslovnih rezultata. Upotrebom modernih alata pomažemo našim korisnicima u svim fazama poslovnih procesa upravljanja sadržajem - od dohvaćanja sadržaja, upravljanja sadržajem kroz poslovne procese, analizom te trajnom arhivom.
 
Treba istaknuti i poslovne društvene mreže,  jer koristi poput suradnje zaposlenika, stvaranja i održavanja kompanijskog fundusa znanja, unaprjeđenja komunikacije, transparentnosti te povjerenja zaposlenika ne mogu se zanemariti.
 
Radite i na stranim tržištima. Kada ih uspoređujete s hrvatskim tržište koje su ključne razlike? Gdje su vam najvažniji inozemni korisnici?
 
Svake godine TIS Grupa ostvari 60 do 70 posto svojih prihoda kroz izvoz. Veliki dio tih prihoda dolazi kroz tvrtke kćeri – Bluebird IT Solutions iz Velike Britanije i TIS Maribor. Ključne razlike u radu na domaćem i na stranim tržištima za nas su u pristupu. U svojim izlascima na strana tržišta vodimo se jednostavnim pravilima. Uvijek pronalazimo jake lokalne partnere, i nudimo samo jedan, uži segment naših usluga, ovisno o potrebama tržišta.Prepoznali smo potrebu da se na stranim tržištima postavljamo kao usko specijalizirana kompanija. Naime, na velikim tržištima, i u nišama postoji dovoljno veliki 'kolač' kojeg možemo zgrabiti.
 
U Hrvatskoj je naš opseg poslovanja puno drugačiji, bavimo se s puno više različitih usluga; ali tako u Hrvatskoj mora biti jednostavno i zbog veličine tržišta. U tom pogledu vrlo smo fleksibilni –  stalno se prilagođavamo tome kako pojedino tržište diše, jer znamo da se tržište sigurno neće prilagoditi nama.
 
Najvažniji inozemni korisnici trenutno su nam u Velikoj Britaniji i Sloveniji, ali sve više širimo fokus i na Bliski istok, i tamo također imamo neke vrlo značajne klijente.
 
Ako uspoređujte Hrvatsku i regiju i druga svjetska tržišta gdje biste nas smjestili po zahtjevima korisnika i spremnosti na korištenje novih rješenja u poslovanju?
 
Kod nas su korisnici jednako inovativni, napredni i spremni za korištenje novih tehnologija kao i u inozemstvu. Ipak, neka rješenja jednostavno su prevelika i preskupa za naše tržište, odnosno nema tvrtki koje si ih mogu priuštiti. Na primjer, postoje izvrsni alati za računanje ROI-a Facebook kampanji, ali teško je očekivati da će neka domaća kompanija, a kamoli marketinška agencija odvojiti jedan cijeli svoj godišnji prihod za kupovanje takvog rješenja.
 
Što se može u narednim godinama očekivati kada je riječ o povećanim potrebom za mobilnim poslovnim rješenjima?
 
U budućnosti će potreba da korisnicima sve bude dostupno u svakom trenutku biti još i veća. Očekujemo da će naši korisnici sve više željeti svoja BI izvješća vidjeti na tabletima. Osim toga, kako populacija stari, očekujemo da će postojati sve veća potražnja za mobilnim rješenjima koja su im prilagođena. Ovom trendu već smo se prilagodili, pa tako već nudimo rješenja koja su dizajnom i funkcionalnostima prilagođena toj populaciji. Mobilna rješenja koja nudimo već sad omogućavaju klijentima povezanost s njihovim centralnim sustavom neovisno gdje se u svijetu nalaze, a istovremeno omogućuju samostalan rad i naknadnu sinkronizaciju podataka. Na smartphoneu ili tabletu, uz pomoć naših rješenja klijenti su uvijek povezani i informirani.
 
Kako će te završiti ovu 25 godinu poslovanja - kakvi će biti financijski rezultati kompanije (dobit, EBITDA; EBIT), te naravno to usporedite s 2013. godinom?
 
Godina još nije završila, ali na temelju poznatih informacija možemo reći da će financijskih rezultati biti otprilike na razini prošle. Očekujemo dobit od oko 4 milijuna kuna na razini grupe. Ono što nas veseli je što s priličnom sigurnošću u 2015. godini očekujemo rast svih ovih pokazatelja.
 
Izvor: ICT Business

Pratite nas


TIS Newsletter

Prijava za Newsletter


TIS
Grupa d.o.o.


Heinzelova 33,
10 000 Zagreb, Hrvatska
T: +385(1)23 55 700
F: +385(1)23 02 014
E: info@tis.hr

TIS - Objektni
Informacijski Sustavi d.o.o.


Heinzelova 33,
10 000 Zagreb, Hrvatska
T: +385(1)23 55 700
F: +385(1)23 02 014
E: info@tis.hr

TIS - Poslovno
Savjetovanje d.o.o.


Heinzelova 33,
10 000 Zagreb, Hrvatska
T: +385(1)23 55 700
F: +385(1)23 02 014
E: info@tis.hrTIS - inženiring za
telematiko in software


Ljubljanska 9,
2000 Maribor, Slovenija
T: +386(0)2 320 54 14
F: +386(0)2 332 76 13
E: info@tis.si

Bluebird IT
Solutions Ltd.


Unit 4 Abbey Barn Business ,
Centre, Abbey Barn Lane, High Wycombe, HP10 9QQ
T: +44 (0)845 319 4876
E: info@bluebirdITS.co.uk
E: sales@bluebirdITS.co.uk