Povratak

Migracija PBZ informacijskog sustava na Oracle tehnologiju

16. Rujna 2013.

Nakon uspješnog projekta migracije, Privredna banka Zagreb ugasila je staru IT platformu i nastavila svoje uspješno poslovanje na novom Oracle informacijskom sustavu. Na tom kompleksnom poslu blisko su surađivali djelatnici PBZ timova iz Zagreba i Varaždina te tim konzultanata firme TIS-Objektni informacijski sustavi d.o.o., koji se u ranoj fazi priključio projektu. Po uspješnoj migraciji unutar kuće, slijedila je i integracija Međimurske banke u sustav PBZ-a čime je formiran jedinstven informacijski sustav na novoj Oracle platformi.

Jedan od dugoročnih strateških ciljeva Privredne banke Zagreb, a u svrhu povećanja efikasnosti i kvalitete pružanja usluga klijentima, konsolidacije IT sustava te smanjenja troškova, bio je prelazak sa dotadašnjeg informacijskog sustava na novi sustav zasnovan na Oracle tehnologiji. Stoga je pokrenut i opsežan projekt migracije kojemu je za cilj bio migrirati ogromne količine podataka i aplikacija na novu platformu ne ometajući pritom redovno poslovanje i dostupnost bankovnih usluga.

Projekt migracije u tako velikom i osjetljivom sustavu vrlo je zahtjevan i dugoročan posao koji podrazumijeva detaljnu pripremu, dobru organizaciju i koordinaciju te suradnju ljudi različitih profila i struka. U tom opsežnom projektu surađivale su ekipe informatičara i poslovnih korisnika iz PBZ centrale u Zagrebu, IT tim iz Varaždina te, u fazi integracije Međimurske banke u PBZ IT sustav, i tim iz Međimurske banke.

Gotovo od samih početaka projekta, u poslove migracije RIS (Retail) informacijskog sustava, razvoja novih funkcionalnosti te integracije sustava Međimurske banke bio je uključen i tim stručnjaka firme TIS-Objektni informacijski sustavi d.o.o., od razvojnih konzultanata do analitičara i koordinatora. Oni su godinama, blisko surađujući sa PBZ kolegama iz Zagreba i Varaždina te kasnije i Čakovca, radili na migraciji podataka u novi Oracle podatkovni model razvijajući pritom i nove funkcionalnosti koje će koristiti novoimplementirane PBZ aplikacije. Tako su od 2007. g. migrirani blagajnički računi, kunska i devizna oročenja, tekući računi, devizni i žiro računi, kunske i devizne knjižice, prepaid i kreditne kartice te skup univerzalnih analitika. Uz to uspješno je izvršena integracija IT sustava i analitika Međimurske banke u PBZ sustav čime je omogućeno potpuno pripajanje Međimurske banke PBZ-u. Prilikom svih tih aktivnosti klijenti PBZ-a, a kasnije i Međimurske banke koristili su bankovne usluge u punoj funkcionalnosti, te nisu bili svjesni kompleksne tehničke i poslovne migracije koja se odvija na sustavu. Povremeni, najavljeni prekidi u radu sustava bili su kratki, pažljivo isplanirani i provedeni u vremenu kada najmanje utječu na aktivnost klijenata, kako bi što manje utjecali na redovno poslovanje banke. O samoj kompleksnosti posla govori i podatak da je prilikom migracije tekućih računa migrirano oko 1.200.000 računa s pripadajućim evidencijama (kartice, čekovi, prekoračenja,..), oko 100.000.000 pojedinačnih transakcija prometa, a cijela ATM i POS mreža preusmjerene su na novi sustav. Premda je sama ta migracija raspoređena na period od preko tjedan dana, glavni dio akcije trajao je 30-ak sati, a nedostupnost usluga trajala je svega četiri sata i to vikendom tijekom noći. Nakon odrađene glavnine migracijskih zadataka, a paralelno sa integracijom sustava Međimurske banke, dio TIS-ovih stručnjaka pridružio se Data Warehouse timu gdje je koristeći svoja znanja iz RIS migracije sudjelovao u zadacima izgradnje DWH sustava.

Kao sukus svih tih aktivnosti, krajem 6. mjeseca 2013. stara platforma svečano je ugašena, a PBZ dalje nastavlja svoje uspješno poslovanje na novom Oracle informacijskom sustavu. 

 

Pratite nas


TIS Newsletter

Prijava za Newsletter


TIS
Grupa d.o.o.


Heinzelova 33,
10 000 Zagreb, Hrvatska
T: +385(1)23 55 700
F: +385(1)23 02 014
E: info@tis.hr
TIS - Objektni
Informacijski Sustavi d.o.o.


Heinzelova 33,
10 000 Zagreb, Hrvatska
T: +385(1)23 55 700
F: +385(1)23 02 014
E: info@tis.hr

TIS - Poslovno
Savjetovanje d.o.o.


Heinzelova 33,
10 000 Zagreb, Hrvatska
T: +385(1)23 55 700
F: +385(1)23 02 014
E: info@tis.hr

TIS - inženiring za
telematiko in software


Ljubljanska 9,
2000 Maribor, Slovenija
T: +386(0)2 320 54 14
F: +386(0)2 332 76 13
E: info@tis.si

Bluebird IT
Solutions Ltd.


Unit 4 Abbey Barn Business ,
Centre, Abbey Barn Lane, High Wycombe, HP10 9QQ
T: +44 (0)845 319 4876
E: info@bluebirdITS.co.uk
E: sales@bluebirdITS.co.uk