Konferencije

genAI for BUSINESS: AFTERMATH NAŠE PRVE SAMOSTALNE KONFE

genAI for BUSINESS: AFTERMATH NAŠE PRVE SAMOSTALNE KONFE

Ovih smo dana u Velikoj Britaniji organizirali svoju prvu samostalnu konferenciju. Dojmovi su se konačno slegli. Bez pretjerivanja i lažne skromnosti možemo obznaniti da je genAI for BUSINESS bio pun pogodak.

Konfa se održala u akademskom okruženju kampusa Sci-Tech Daresbury, koji je iznjedrio ne jednog, ne dva, nego čak tri nobelovca! Kao da to nije dovoljno impresivno, Alan Turing (da onaj Alan Turing) je baš tamo još 50-ih postulirao dio temelja suvremenih informacijskih znanosti. SciTech je inače još uvijek sinonim za znanstvenu izvrsnost, ponajviše u područjima razvoja AI-ja te nuklearnih i svemirskih istraživanja. Ako ste slučajno prolazili tim krajem UK-a, sigurno ste zamijetili simpsonovski prizor zvonolikih dimnjaka. Osim njih, tamo žive još i jedno IBM-ovo superračunalo i jedan golemi akcelerator čestica. Za svakoga ponešto.

Sad kad smo se kontekstualno smjestili, možemo malo i našoj konfi. 😅

Konce su, pod dirigentskom palicom Ina Bičanić Benković, iza i ispred kulise maestralno vodili Justin Barnes i Neil Jenkinson koji su izlagače i publiku u jednakoj mjeri zavodili svojim šarmom. I pripremljenošću.

Što se sadržaja tiče, priča je bila zaokružena. Predavači su tijekom ovog jednodnevnog skupa publici predstavili cijeli ciklus života razvoja LLM projekata. U kojim uvjetima nastaju, koje se tehnologije i na koji način koriste, kome su namijenjeni, s kojim će se izazovima svaki projektant putem susresti, zašto je etički moment bitan element i, najvažnije, kako namoći pare za razvoj. Naši dosadašnji AI projekti poslužili su kao savršeni ogledni primjerci za analizu.

Od domaćih su snaga, uz već spomenute, naše šarene sedmerokute branili 
Dzenan Lojo i, neočekivano, Karlo Franić, koji je na teren uletio maltene u sudačkoj nadoknadi. Slijedom neočekivanih komplikacija u zadnji je čas zamijenio svog šefa Tomislav Strgar. I, malo je reći, Karlo je rasturio prezu kao beba zvečku. Što drugo reći nego da se još jednom pokazalo da je dobar plan B najbolji prijatelj svih izazivača sudbine.

Ovim putem zahvaljujemo svim izlagačima i gostima. Tema je, kako nam javljaju agenti s terena, bila pogođena u sridu. Kao što vidite, ne krijemo zadovoljstvo dobro odrađenim poslom, ali najveća nam je potvrda kvalitete ipak informacija da su domaćini na licu mjesta iskazali želju i potrebu za time da se ovaj event pretvori u redovitu platformu za razmjenu informacija na AI tematiku.

Poučeni i nadahnuti ovim iskustvom, bacamo se u organizaciju novih foruma ovo tipa. 
.debug, we are coming for you. 😋

Tko smo