MFT- Kako banke na siguran način šalju i primaju podatke?

MFT- Kako banke na siguran način šalju i primaju podatke?

Managed File Transfer (MFT) je tehnološka platforma koja bankama i tvrtkama osigurava siguran prijenos podataka i financijskih sredstava. Podaci se šalju i primaju elektronskim putem, pritom zadovoljavajući zahtjeve i osiguravajući zaštitu stranaka s obje strane transfera.

MFT - Kako banke na siguran način šalju i primaju podatke?

Kad je riječ o financijski osjetljivim podacima, centralno integracijsko rješenje za razmjenu podataka na siguran način (Managed File Transfer) izuzetno je važno i apsolutno primjenjivo.

Kada se radi o uspostavljanju novog poslovnog odnosa onda tvrtka u cilju zaštite može zahtijevati od druge strane korištenje sigurnog sustava za prijenos datoteka.

Tako je nastao MFT Go! IBM Connect: Direct softver je uspostavljen kao industrijski standard za postizanje sigurnog prijenosa podataka i često se preporučuje ili čak koristi po nalogu banaka i financijskih institucija za pružanje optimalne sigurnosti osjetljivih podataka.

Međutim, troškovi postavljanja mogu biti veliki i prepreka za stvaranje novih partnerstava. Osim toga, novi partneri možda nemaju tehničku in-house stručnost za implementaciju i održavanje IBM-a.

MFT Go! Je rješenje koje je osmišljeno da odgovori na sve ove potencijalne izazove za organizacije.

MFT Go! dopušta organizacijama brzo i jednostavno implementiranje Connect: Direct.

 

Banke kao primjer

Banke su najveći korisnici ovakvih tehnoloških integracija, no koriste ih i brojne tvrtke – za zaštićenu razmjenu financija, podataka i praćenja inventara. Manualni rad podložan je greškama, dok automatizacija podiže sigurnost na novi nivo.

Pogledamo li svakodnevno poslovanje banke i Fine onda možemo vidjeti kako se tu razmjenjuje velika količina podataka. Kada dođe do prijenosa novca on zapravo ne putuje već se na kraju financijskog dana transakcije bilježe u Fini. Svaka se transakcija vidi, ali novac se zapravo prenese na kraju dana. To se zove clearing.

Ponekad se u jednoj datoteci prenose milijarde novaca i zamislite kad ta datoteka ne prođe.

Zaštita podataka ovdje se nameće visoko na ljestvici važnosti.

Banke u svakodnevnom poslovanju imaju niz regulatornih obaveza gdje do određenog vremena u danu moraju drugom entitetu poslati veliku količinu podataka. Zato se teži automatiziranom, ali sigurnom načinu prijenosa podataka.

 

Kako MFT funkcionira?

Zahvaljujući Managed File Transfer aplikacijama, šifriraju se podaci, kao i sam transfer, a kad stigne na adresu primatelja, lako je sigurnim putem dešifrirati podatke i ostvariti prijenos novca koji je reguliran.

Riječ je o podskupini integracija – kako na siguran način slati važne podatke, o konceptu koji govori o slanju i primanju podataka na siguran i robustan način.

Banke su izuzetno dobro regulirane, upravo zahvaljujući brojnim softverima i primjeni tehnologije koja omogućuje glatki protok financijskih sredstava.

MFT rješenja omogućuju organizacijama razmjenu važnih poslovnih dokumenata s ključnim partnerima. Na primjer, dostavna tvrtka mogla bi koristiti MFT za slanje proračunskih tablica, informacija o otpremi i praćenje zaliha s partnerima u lancu opskrbe.

MFT pomaže bankama, ali i tvrtkama koje dnevno imaju veliku količinu transakcija da u svakom trenutku zna koje je stanje novca u protoku. Kada tvrtke žele izvršiti automatski plaćanja onda im MFT pomaže da se podaci sigurno razmijene. Banke vole znati ako se nešto nije dogodilo, zašto se nije dogodilo i da se nešto trebalo dogoditi, a nije se dogodilo.

 

Kako to izgleda u praksi?

Tvrtka Utility Company for Electricity svoje je transfere do sad unosila ručno pa zatim putem Internet bankarstva (ponovno ručno), što je dovodilo do brojnih pogrešaka, zateznih kamata zbog kasnog provođenja uplata i situacijama u kojima se tvrtka oslanjala na raspoloživost djelatnika računovodstva. Potreba za automatizacijom postala je jasna pregledom izvoda iz banke, koji su ukazivali na pogreške.

TIS takvom problemu doskače radom s IBM Sterlingom i konkretnim Managed File Transfer rješenjima. Integracijom IBM Sterling platforme koja objedinjuje sve komunikacijske protokole, spajaju se banke s kojima se posluje, a prijenosi postaju sigurni i transparentni.

Ovakvim načinom integracija TIS se bavi već 30 godina, uspješno poslujući s preko sto domaćih i internacionalnih banaka. TIS stvara izvanredna rješenja za sigurno premještanje vitalnih podataka

između organizacija koristeći vodeće IBM tehnologije u industriji. TIS-ov tim IT stručnjaka pritom koristi svoje dugogodišnje i stručno poznavanje IBM-ovih rješenja za siguran prijenos podataka, te je iskusan u instalaciji i podršci tih rješenja za prijenos podataka u svim vrstama industrija.

Povežite se s nama

Razgovarajte s našim stručnjacima o tome kako vam možemo pružiti podršku kod MFT integracije.

Autori:

Darijo Vuković, Senior Sales Consultant (KAM)

Daniel Van Schepdael, Business Unit Manager, TIS

Tko smo