Media

Aktualni projekti I&R-a, SENDD, Lider, 15.10.2020.

SENDD

Izvor: Lider, 15.10.2020.

Cilj projekta je razvoj digitalnog sustava SENDD (System for Early Neurological Deviation Detection) za rano otkrivanje potencijalnih neurorazvojnih odstupanja kod dojenčadi na temelju računalnog vida i strojnog učenja.

Postojeća metoda vizualne procjene spontanih pokreta dojenčadi (eng. General movements) je pouzdana, međutim vremenski zahtjevna zbog čega se nedovoljno primjenjuje. Rješenje koje razvijamo bi trebalo taj postupak automatizirati kroz integraciju procesa snimanja, analize i određivanja izlaznih pokazatelja kvalitete pokreta u jedinstvenoj aplikaciji.

Na istraživačko-razvojnom projektu sudjeluje tim stručnjaka za metodu procjene spontanih pokreta kojeg vodi dr. sc. Goran Krakar iz Poliklinike za dječje bolesti dr. Sabol, te tvrtka TIS s razvojnim IT timom pod vodstvom Tomislava Strgara.

Ukupni proračun projekta je nešto više od 10 milijuna kuna od čega potpora kroz program poticaja IRI2 iznosi oko 6,5 milijuna kuna.

Prema planu, projekt se sastoji od faze istraživanja u trajanju od 18 mjeseci, te faze razvoja u trajanju od dodatnih 18 mjeseci. 

Vjerujemo da naše rješenje može naći široku primjenu u medicinskim institucijama za bržu i obuhvatniju procjenu mogućih neuroloških odstupanja kod dojenčadi. Nakon faze razvoja, sustav će postati dio redovite pedijatrijske usluge Poliklinike dr. Sabol, te će se paralelno nastaviti s uvođenjem sustava na globalnom nivou, a znanja i razvijeni dijelovi rješenja će naći primjenu i u drugim područjima. Roditelji koji žele sudjelovati u istraživanju mogu pronaći više informacija na web stranici projekta (www.sendd.eu).

Tko smo